Show menu

Techniek in de klas

10 workshops geselecteerd

Waarom is techniek in de klas belangrijk?

Wetenschap- en techniekonderwijs is vanaf 2020 verplicht voor basisscholen. Techniek in de klas moet dus een vaste plek in het curriculum krijgen. Veel basisscholen vinden het lastig om techniekonderwijs op school vorm te geven. Ze zijn nog zoekende in dit proces en hebben vaak een gebrek aan kennis over techniek onderwijs. Wat zijn interessante techniek lessen voor in de klas? Welk onderwerp is geschikt voor bijvoorbeeld groep 7? Nieuwe Makers helpt scholen graag in dit proces, van begin tot eind! Onze adviseurs denken inhoudelijk mee met leerkrachten om techniek een plek te kunnen geven in alle klassen. Daarnaast helpen we ook praktisch mee door het organiseren van workshops rondom wetenschap en techniek voor alle groepen van de basisschool. Ons doel is om ingewikkelde en vaak ook dure technieken toegankelijk te maken voor scholen. Echte techniek in de klas, daar gaan wij voor!

Techniek experts in de klas

De workshops voor school van Nieuwe Makers worden gegeven door professionele workshopleiders. Je haalt als school dus een externe expert – op het gebied van techniek – in de klas. Onze workshopleiders zijn echte docenten, waardoor ze ook daadwerkelijk hun kennis kunnen overbrengen op de leerlingen. Kinderen worden enthousiast gemaakt voor techniek door onze activiteiten. Maar de workshopleiders nemen niet alleen de leerlingen mee in de wereld van techniek en wetenschap, ook de leerkrachten worden door onze professionals meegenomen in het proces gedurende de workshop. Het is daarom belangrijk dat de eigen leerkracht actief betrokken is tijdens de workshop en zo zelf geïnspireerd wordt om techniek in de klas een plek te geven. Verder organiseert Nieuwe Makers ook speciale teamworkshops voor alle leerkrachten van de basisschool. Als team duik je dan in het techniekonderwijs en ontdek je op welke manier je met techniek in je eigen klas aan de slag kan gaan.

Niet alleen techniek, maar ook maakonderwijs in de klas

De techniek activiteiten van Nieuwe Makers zijn opgezet vanuit het maakonderwijs. Bij maakonderwijs op school staan vaardigheden centraal als creatief denken, oplossingsgericht werken, samenwerken en kritisch denken. Bij maakonderwijs gaat het om het ontwerpproces. De leerlingen gaan vanuit een bepaald vraagstuk aan de slag. Ze denken na over een oplossing en voeren deze uit. Vervolgens evalueren ze hun ontwerp en passen verbeteringen toe. Deze ontwerpcyclus wordt in de kunst en de techniek gebruikt. Bij maakonderwijs komen deze twee werelden samen en wordt het creatieve proces centraal gesteld. Leerlingen gebruiken een bepaalde techniek om iets nieuws te creëren. Zo maken ze dus niet alleen kennis met een techniek, maar leren ze ook om deze techniek creatief in te zetten. En dat is erg waardevol en heeft verrassende oplossingen tot gevolg!

Techniek groep 1 en groep 2

Stel je bent leerkracht in de onderbouw op een basisschool, welke techniekworkshops zijn dan interessant voor jouw klas? Voor techniek in groep 1 en techniek in groep 2 hebben we bijvoorbeeld de workshop Wondertrommel. Tijdens deze bijzondere workshop gaan de kleuters aan de slag met het maken van een eigen zoötroop. Een zoötroop is een wondertrommel: een groot wiel met daarin illustraties die samen – als het beweegt – een film vormen. Dit was de eerste vorm van animatie. Het is een eenvoudige maar ook tot de verbeelding sprekende techniek en daarom extra interessant om eens in te duiken met je kleuters. Het eindresultaat van de eigengemaakte zoötroop wordt uiteraard gefilmd.

Techniek groep 3

Voor groep 3 hebben we bijvoorbeeld de workshop Upcycling. Een speelgoed brandweer die niet meer rijdt, een knuffel zonder ogen, of een lego set waar de helft van kwijt is. Vaak denk je dan aan de prullenbak, maar tijdens deze workshop ontdekken de leerlingen dat het materiaal zeker niet nutteloos is. Ze gaan namelijk zelf nieuw speelgoed maken, afgedankt speelgoed wordt nieuw en creatief leven ingeblazen. Deze workshop sluit aan bij duurzaamheid, techniek en kunst.

Techniek voor groep 4

Maar stel je bent leerkracht in de middenbouw. Welke techniek workshops zijn dan interessant voor deze leerlingen? Voor groep 4 is bijvoorbeeld het Stroomlab erg uitdagend. De leerlingen maken spelenderwijs kennis met stroomcircuits en diverse geleidende materialen, zoals klei en tape. Ze ontdekken wat een stroomcircuit is, maar bovenal hoe dit precies werk. In groepjes gaan ze aan de slag met eigen circuits en ze maken een mini kunstwerk met stroom.

Techniek in de klas

Techniek groep 5 en groep 6

Voor groep 5 hebben we ook een mooie workshop rondom het thema stroom, namelijk het Stroomlab. Tijdens deze workshop experimenteren de leerlingen met pop-upkaarten en stroomcircuits. Ze gaan aan de slag met een interactieve kaart en verwerken hier lampjes in. Kunst en elektronica wordt hierbij gecombineerd, een geweldige manier voor leerlingen om te ontdekken dat kunst en techniek heel goed gaan. Het resultaat van de workshop is een klaslokaal vol fantastische lichtgevende en unieke kaarten! Een hele andere soort techniekworkshop voor groep 6 is het Kinetische Lab voor groep 6. Leerlingen leren wat een automata is en hoe bijvoorbeeld een radartje of tandwiel werkt. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag met het maken van een automata. Hoe kan je van weinig materialen iets bewegends maken? Wat moet het apparaat kunnen? En wat heb ik er precies voor nodig? Al experimenterend komen de leerlingen tot verrassende resultaten.

Techniek voor groep 7

Ook voor de bovenbouw hebben wij genoeg creatieve, inspirerende en uitdagende workshops. Zo hebben we voor groep 7 de workshop Virtual Reality. Iedereen heeft wel van deze techniek gehoord, maar hebben leerlingen ooit al hun eigen VR-film gemaakt? Het is echte magie, want je maakt de film en kijkt het terug in VR. Het ervaart de film daardoor alsof je er helemaal middenin staat.

Techniek in de klas 2

Techniek voor groep 8

Een gave techniekactiviteit voor groep 8 is de workshop Interactief met Microbit. De leerlingen programmeren tijdens deze workshop een eigen dobbelsteen en als ze er snel mee klaar zijn, dan kunnen ze helemaal los gaan. Wil je een eigen bibberspel maken? Dan kan dat! Net zoals bijvoorbeeld een lichtkrant. Leerlingen ontdekken tijdens deze workshop de basis van programmeren en hoe ze dat zelf creatief kunnen inzetten.