Show menu

Techniek groep 1

Techniek groep 1

Techniekonderwijs groep 1

Wat kan je aan techniekonderwijs doen met Kleuters? Het is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Het lijkt een van de meest moeilijke doelgroepen om techniekonderwijs aan te geven en voor de ontwikkelen. Echter, onze ervaring is dat je met kleuters juist geweldige technieklessen kan organiseren. Het gaat om je verwachtingen. Wil je dat ze een specifieke techniek leren? Dan moet je die misschien bijstellen. Maar als je met ze wilt oefenen om creatief te denken, oplossingsgericht te zijn, dan heb je aan kleuters een geweldige groep kinderen.

Creatief denken met groep 1

Leerlingen uit groep 1 zijn de leerlingen die vaak de meeste mogelijkheden zien. Vraag ze wat je allemaal met een cd kan en ze komen met de meest geweldige ideeën. Ook dit is techniekonderwijs. Kinderen stimuleren om alle mogelijkheden van een materiaal te ontdekken. Om buiten elk kader te stappen en helemaal los te gaan met je fantasie. Een doel voor al onze techniekworkshops op school is leerlingen meerdere kaders te leren/geven. Ze leren daarmee een vraagstuk snel en op een natuurlijke wijze op allerlei mogelijke manieren te benaderen.

Wat dan wel met techniek en technische materialen?

In de workshop Zelf Verf Maken gaan leerlingen aan de slag met huis-tuin-en-keuken materialen om daar zelf echte verf mee te maken. Uiteindelijk verwerken ze hun verf ook in een echt kunstwerk. In de workshop Wondertrommel maken leerlingen kennis met de basis van film. Echter bij elke workshop is het materiaal ondersteunend aan het creatieve ontwerpproces dat ten grondslag ligt aan goed techniekonderwijs. Onze workshopleiders zoeken met leerlingen altijd de grens op van een materiaal en samen stappen ze eroverheen.

Wat is het resultaat van de workshop voor groep 1?

Op het einde van de workshop blijft er altijd een resultaat achter op school. De ene keer is het een 3D resultaat, de andere keer een film. Dit resultaat maakt het makkelijk om later met leerlingen weer bezig te gaan met techniekonderwijs. Mooie bijvangst is dat je als leerkracht ook ziet hoe onze workshopleiders met leerlingen het experiment aan gaan.