Show menu

Techniek groep 2

Techniek groep 2

Techniekonderwijs groep 2

In groep 2 worden leerlingen op school steeds meer klaargestoomd voor het meer schoolse leren van groep 3. Aangezien veel leerlingen uit groep 2 samen met groep 1 in de klas zitten, kunnen onze workshops aan beide tegelijk worden gegeven. Toch zit er een flink verschil tussen de leerlingen. Binnen ons techniekonderwijs voor groep 2 zie je vooral verschil terug in dat we wat meer tijd nemen voor uitleg. Ook spreken we de fijne motoriek van de leerlingen meer aan, dus we gaan preciezer werken. En het mag natuurlijk allemaal wat lastiger zijn. Alle workshop voor groep 2 passen we aan, aan de leerlingen die we voor ons hebben. Hiervoor hebben we altijd een voorgesprek met de school

Wat maakt dat techniek zo goed bij kleuters past?

Uitvinden, ontdekken, onderzoeken en experimenteren; het zijn een aantal van de pijlers van techniekonderwijs aan kleuters. Ze doen het vanuit zichzelf al, alleen nu gaan ze het toepassen met nieuwe materialen. Ze gaan bijvoorbeeld in het Stroomlab met speciale stroomgeleidende klei werken en in de workshop wondertrommel met hele simpele middelen een film maken. Belangrijk is dat ze stapsgewijs bezig gaan met nadenken over het materiaal, voorspellen wat er gaat gebeuren, het gaan visualiseren en uitvoeren en zich gaan verwonderen.

Techniekonderwijs vanuit een challenge

Onze techniekworkshops zijn ontworpen rondom challenges. We dagen leerlingen uit om vrij te associëren en vooral niet bezig te gaan met de techniek maar met het zoeken naar een oplossing. Als we bijvoorbeeld de workshop Wiggle bots organiseren, dan worden leerlingen uitgedaagd om de snelste wiggle bot te maken. We laten de kleuters allerlei variaties zien en ze kunnen zelf op zoek gaan naar hoe ze een snelle wiggle bot kunnen maken. Heeft jou wiggle bot misschien hele lange poten? Of maak je de wiggle bot heel ligt? Of juist heel zwaar? Op het einde van de workshop gaan de leerlingen met elkaar de race door de klas houden!