Show menu

Techniek groep 8

Techniek groep 8

Techniekworkshop voor groep 8

Groep 8 is een spannende groep. Je gaat je voorbereiden op het voortgezet onderwijs. Je krijgt een schooladvies en je neemt afscheid van je vertrouwde omgeving. Kortom een heftig jaar! Techniek in groep 8 krijgt hiermee ook een andere vorm. Doordat leerlingen zelfstandiger zijn en meer verantwoordelijkheid willen hebben, is de rol van onze workshopleider meer coachend. We passen onze techniekworkshops op school dan ook aan aan de ontwikkeling van de leerlingen.

Techniekles op school

Eén van de meest populaire workshops voor groep 8 is de workshop Interactief met Microbit. In deze workshop gaan leerlingen hun eigen chip programmeren. Doordat de leerlingen al meer inzicht hebben in elektronica en computertechnologie hebben ze ook sneller door wat er allemaal met een Micro:bit kan. Het apparaat is weliswaar klein, maar je kan er allerlei sensoren aan koppelen, waardoor je er veel mee kan. In deze techniekles gaan we helemaal los met de leerlingen. Ze kiezen een sensor en gaan daarmee hun eigen object bedenken en vormgeven. Een van de mooiste resultaten die we hebben gemaakt was een geluidsproducerende luchtgitaar. Door gebruik te maken van de bewegingssensor kon de leerling haar handbewegingen koppelen aan geluid. Hierdoor kon ze een gitaar namaken.

Maakonderwijs: Creativiteit, techniek en wetenschap gecombineerd

Niet elke leerling heeft iets met programmeren, maar wilt juist een 3D object creëren. Deze leerlingen geven dan vaak de voorkeur aan de workshop Interactief Landschap. In deze workshop gaan leerlingen nadenken over een ingreep in een landschap en dit ook fysiek uitvoeren in een maquette. Ze maken daarbij gebruik van 3D-printer pennen, stroomgeleidende verf, led lampjes, et cetera.