Show menu

Creatieve techniekactiviteiten voor de basisschool

Bestaan er ook creatieve techniekactiviteiten voor de basisschool?

Ja! Bij al onze workshops gaat creativiteit samen met techniek. Kinderen gebruiken een bepaalde techniek om iets nieuws te creëren. Het creatieve proces is altijd het uitgangspunt bij onze workshops. Wat Nieuwe Makers bijzonder maakt in het maakonderwijs is dat we kunst aan techniek koppelen en zo creatieve activiteiten op school organiseren. We leggen twee processen naast elkaar: het technische en het creatieve. In kunst is het proces altijd heel erg bepalend voor wat het kunstwerk uiteindelijk is, wat voor verhaal verteld wordt met wat gemaakt is. Het proces van zelf ontdekken, ook falen, weer teruggaan, is er één dat Nieuwe Makers in kunsteducatie ondertussen heel goed kent en wil inzetten in het techniekonderwijs, ook wel maakonderwijs genoemd. Ze halen vanuit beide het beste boven: het afgewerkte eindproduct uit de technische wereld en het onvermijdelijke en ontzettend belangrijke maakproces van de creatieve wereld.

Creatieve activiteiten basisschool

Waarom is creativiteit belangrijk bij techniek activiteiten voor basisscholen?

Als kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met het creatieve maakproces, hebben ze hier later veel voordeel van. Ze raken bekend met het ontwerpproces. Ze worden echte makers. Een mooi voorbeeld is Het Stroomlab. Tijdens deze activiteit onderzoeken leerlingen verschillende stroomgeleidende materialen en ontdekken ze hoe ze die kunnen verwerken in bijvoorbeeld een kaart. Leerlingen leren over het gebruik van stroomcircuits en hoe dat in een ontwerp ingezet kan worden. Het zijn vaak simpele technieken die wel magisch lijken, want zonder dat je het ziet heb je stroom in een modeitem verwerkt. De oude ambacht is verrijkt met moderne technologieën.

In deze en ook in alle andere activiteiten van Nieuwe Makers brengen de workshopleiders oude technieken weer aan de man. Ze reiken de whizzkids een soldeerbout aan. Ze geven de met computers en iPads opgegroeide jongeren naald en draad in handen en zeggen: ‘kijk, dat is naaien.’

Welke creatieve techniek activiteiten zijn spannend voor de bovenbouw?

We hebben veel verschillende workshops en activiteiten voor de bovenbouw. In het begin van de workshop tast de workshopleider snel af wat leerlingen al weten en kunnen. Daarna start het maakproces. Workshops en activiteiten die bovenbouw leerlingen vaak er interessant vinden zijn de workshop Luchtfotografie en de workshop Interactief met Microbit.