Show menu

Techniekonderwijs aan kleuters

Techniek in het curriculum

Techniek moet deel uitmaken van het onderwijs. Het is sinds 2020 verplicht onderdeel van het curriculum. We krijgen vaak vragen over hoe je dat met kleuters doet. Gelukkig is dat helemaal niet ingewikkeld. Techniekonderwijs past zelfs heel goed bij kleuters! Ze hebben een enorme nieuwsgierigheid en drang tot experimenteren; de basis van techniekonderwijs!

Waarom past techniek heel goed bij kleuters?

Kleuters willen experimenteren! Ze willen uitvinden, ontdekken en onderzoeken. Geef leerlingen uit groep 1 & groep 2 een bak met materiaal en ze maken er zonder problemen een fantasiefiguur van. Geef je ze een opdracht bij de bak, dan bedenken ze allerlei antwoorden op de opdracht. Ze gaan uit zichzelf onderzoeken en uitproberen. Het is des kleuters om te spelen en al spelenderwijs te leren. Ze proberen van alles uit en gaandeweg leren ze een techniek. Tijdens onze workshops maken we gebruik van het enthousiasme van kleuters!

Wat moet een kleuter leren tijdens techniekonderwijs?

Vanuit SLO is de formulering vrij breed, je kan er alle kanten mee op. In onze workshops richten wij ons op dat kleuters materialen gaan onderzoeken en verbanden leggen. Ze leren bijvoorbeeld in onze techlabs over stapelen, stabiliteit en evenwicht, terwijl ze ondertussen ook actie-reactie ontdekken en dus verbanden leggen. Wat als je bijvoorbeeld in de workshop Zelf verf maken meer blauw pigment toevoegt, wat voor effect heeft dat op de kleur? Of hoe kan je een groot stuk hout verwerken in een reactiebaan? Hoe zorg je ervoor dat dat stuk hout wel omvalt en de reactiebaan niet stilvalt? Gedurende de workshops stellen we vragen, ontstaan er problemen, bedenken we oplossingen en proberen we die uit.

Hoe pakken wij een workshop aan?

Met de juiste vragen kom je heel ver. Als kleuters tijdens de workshop tegen een probleem aanlopen, dan is de vraag altijd “wat voor oplossing zijn er?”. We helpen leerlingen vooruit door ze denkrichtingen mee te geven (“Heb je daar al eens aan gedacht?”), waarna ze zelf meer oplossingen kunnen bedenken. Daarbij stimuleren we ze om te visualiseren wat er gaat gebeuren (“Waarom denk je dat dat gaat gebeuren?”). Om vervolgens hun oplossing uit te proberen. Als hun oplossing toch niet werkt, dan hebben ze vaak nog meerdere andere oplossingen die ze kunnen uitproberen. Het verrast ons altijd weer met wat voor creatieve oplossingen leerlingen komen om hun doel te bereiken!