Show menu

Workshops Kunst & Techniek voor school

10 workshops geselecteerd

Workshops op school, wat is het belang?

Workshops school kunst techniek speellab

Techniekonderwijs is sinds/vanaf 2020 verplicht om onderdeel te laten zijn van het lesprogramma. Maar wat kan je als leerkracht doen? Hoe zorg je ervoor dat je aansluit op de laatste ontwikkelingen. Met de organisatie van workshops op school haal je kennis van externe partijen in school. Bij Nieuwe Makers werken we samen met meer dan 250 workshopleiders. Allemaal met hun eigen specialisatie. De hervormingen kunnen vormgegeven worden door in het basisonderwijs workshops te organiseren!

Welke workshop voor mijn basisschool

Geen enkele school is hetzelfde. Ook is geen enkele leerling hetzelfde. Om met onze basisschool workshops zo nauw mogelijk aan te sluiten op jouw wensen, komen we graag langs voor een kennismakingsgesprek. Wat doen jullie al aan techniekonderwijs op school? Organiseren jullie techniekworkshops op school? Organiseren jullie andere activiteiten die gerelateerd zijn? Dit zijn een aantal van de vragen die wij met jullie bespreken en waar wij onze workshop op aanpassen.

Workshops voor kleuters

Een van de lastigste doelgroepen voor de organisatie van techniek workshops op school zijn kleuters. Toch hebben wij een mooi aanbod aan kleuter workshops. Met fascinerende activiteiten op school, laten wij de jongste kinderen kennismaken met de wonderen wereld van techniek en kunst. Ze maken bijvoorbeeld hun eigen film in de workshop Wondertrommel, ontdekken bewegende kunst/techniek in de workshop Automata of maken eigen stroomgeleidende kunst in de workshop Speellab met Stroom.

Ondersteuning voor het onderwijs

De organisatie van workshops voor onderwijs is niet alleen voor de leerlingen. Elke leerkracht heeft soms behoefte aan ondersteuning in de vorm van kennis van externe partijen. Een workshop op de basisschool geeft de mogelijkheid om na deze activiteit voor de leerlingen, een activiteit voor leerkrachten te organiseren. We kunnen in en dergelijke activiteit ook de workshops voor de bovenbouw combineren met workshops voor leerkrachten van de onderbouw. Het zijn trainingen die maatwerk zijn en zodoende nauw aansluiten bij jullie behoeftes en wensen.

Wat zijn voorbeelden van techniekactiviteiten voor school

In gesprekken met scholen blijkt dat de voorkeur voor workshops flink verschilt per school. Sommige scholen hebben zich nog niet toegelegd op de organisatie van techniekonderwijs, andere scholen zijn al bezig maar nog zoekende, en andere scholen hebben al volwaardige plannen. We kunnen op elke manier met onze lessen aansluiting vinden op deze scholen. We kunnen bijvoorbeeld in de workshop Papieren Stroomcircuits op complexere manieren stroom in een poster verwerken, hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld de workshop Interactief met Micro:bit, de workshop Luchtfotografie en de workshop Interactieve Wearables.

Workshops over wetenschap en technologie

W&T, Wetenschap en Techniek, dit is de noemer waaronder het techniekonderwijs op basisscholen moet worden vormgegeven. W&T gaat over hoe je naar de wereld kijkt, het gaat over een nieuwsgierige houding innemen tegenover de wereld waarin je leeft. Door kinderen van jongs af aan deze houding mee te geven ontwikkelen kinderen zich als ondernemende en kritische volwassenen. Workshops Wetenschap en Techniek voor school, die we vanuit Nieuwe Makers geven, voegen daar nadrukkelijk ook nog het element creativiteit/kunst aan toe. Het leren van een techniek of technologische ontwikkeling is natuurlijk interessant. Nog interessanter wordt het wanneer je deze techniek creatief leert in te zetten. Onze activiteiten dagen leerlingen uit om de grenzen van technologie op te zoeken en op te rekken.