Workshop Interactief met Micro:bit

Een eigen apparaat of instrument programmeren; dat lijkt een hele klus. Wij laten zien dat de basisbeginselen van programmeren voor elk van de leerlingen binnen handbereik is! Ze gaan spelenderwijs ontdekken hoe ze met een microprocessor om moeten gaan. 21st century skills worden tijdens deze workshop volop ontwikkeld!

Inhoud

Een bevlogen en bekwame workshopdocent begint met een uitleg over programmeren, ondersteund door aansprekende online voorbeelden. Aan de hand van een werkinstructie gaan de leerlingen vervolgens in duo’s aan de slag. Ze gaan daadwerkelijk een interactief papieren object (digitale dobbelsteen) dat reageert met (LED)licht op beweging maken!

Van papier wordt een prototype gemaakt waar de MICRO:BIT aan wordt toegevoegd om een bepaalde reactie teweeg te brengen. Het is de bedoeling dat het apparaatje reageert op wat de leerlingen doen. De MICRO:BIT is hier de microprocessor die je gemakkelijk online kunt programmeren om aan te geven wát je wil dat jouw prototype gaat doen. Een lichtkrant of geluidsfragment dat aangaat bijvoorbeeld! Het resultaat is een geluidmakend en/of lichtgevend zelfgemaakt apparaatje.

Daarbij is deze workshop ook een mooie vorm van upcycling; de apparaten worden gemaakt door middel van afgedankt karton of papier. Duurzaamheid is dan ook een belangrijk onderdeel waar de leerlingen bewust van worden gemaakt. In de laatste fase van de workshop blikken de leerlingen terug; wat was het doel van de opdracht, wat is er behaald? Het reflectieve vermogen van de leerlingen wordt aangesproken om zo de verkregen vaardigheden te verankeren.

Leerdoelen

  • Leerlingen leren wat programmeren met MICRO:BIT is en hoe het werkt.
  • Leerlingen leren techniek te combineren met kunst.
  • Leerlingen combineren nieuwe technieken met simpel materiaal.
  • Leerlingen leren (samen) oplossingen te bedenken voor problemen.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit twee onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.

Doelgroep

De workshop is geschikt voor:

  • Groep 5/6
  • Groep 7/8

    Meer informatie aanvragen