Workshop Wondertrommel

Tijdens deze workshop gaan de leerlingen een eigen zoötroop maken. Een zoowattes?! Een wondertrommel: de eerste vorm van animatie/stop motion in de vorm van een groot wiel en voorbijflitsende illustraties die samen een soort filmbeeld vormen. Uiteraard wordt het eindresultaat gefilmd!

Inhoud

De expert start de workshop met een introductie over animatie en de zoötroop; hoe is het ontstaan en hoe wordt het nu nog gebruikt? Maar de leerlingen hoeven niet lang te luisteren, zo snel mogelijk mogen ze zelf hun eigen zoötroop creëren. Hun wondertrommel wekt de illusie van bewegend beeld door een rij gekleurde tekeningen rond te draaien in een wiel met gleufjes. Een oude platenspeler zorgt voor het mooie gelijkmatige draai-effect. De plaatjes zijn door de openingen heel kort te zien en hierdoor lijkt het alsof de afbeeldingen op elkaar aansluiten. Hocus pocus pilatus pas en…: bewegend beeld! Het lijkt wel een wonder!

Leerlingen ontdekken de basis van illusie van beweging en animatietechnieken. Onderbouwleerlingen gaan spelenderwijs aan de slag met vormen en kleurplaten die ze in de zoötroop zetten. Middenbouwleerlingen gaan groepsgewijs zelf de zoötroop in elkaar zetten. Aan het eind van de workshop wordt het geheel gezamenlijk gefilmd om zo thuis en later in de klas het resultaat nog eens na te kunnen kijken.

Leerdoelen

  • Leerlingen leren hoe ze een stilstaand beeld kunnen laten bewegen.
  • Er wordt inzicht verkregen in de werking en herkomst van animatiefilm.
  • Leerlingen weten hoe een wondertrommel gemaakt wordt en hoe het werkt.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit twee onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.

Doelgroep

De workshop is geschikt voor:

  • Groep 1/2
  • Groep 3/4

    Meer informatie aanvragen