Show menu

Workshops voor het onderwijs

Workshops kunst techniek onderwijs

Waarom bieden jullie techniekworkshops voor het onderwijs aan?

Vanaf 2020 is wetenschap- en techniekonderwijs verplicht voor het basisonderwijs. We helpen scholen graag deze verplichting in te vullen met techniek workshops. Daarnaast zijn er nog een aantal andere vereisten die eraan zitten te komen, zoals het in school halen van externe experts. Dit zijn onze workshopleiders. Je slaat dus eigenlijk twee vliegen in één klap: Techniekonderwijs via workshops en experts in de vorm van workshopleiders.

Daarnaast zien we ook een andere trend, namelijk Maakonderwijs. Maakonderwijs draait om het ontwerpproces van maken. Je hebt een vraagstuk, bedenkt een oplossing, voert dat uit, evalueert het ontwerpen en verbetert het weer. Het is een cyclus die in zowel de kunst en in de techniek wordt gebruikt. We willen deze twee werelden laten samenkomen. We willen binnen het techniekonderwijs het creatieve proces centraal stellen. Hierdoor leren leerlingen niet alleen een techniek, maar leren ze deze techniek creatief in te zetten en op allerlei verschillende manier te gebruiken. Vaak manieren waar wij niet eens aan hadden gedacht.

Moet ik ook zelf materialen regelen voor jullie techniek workshops?

Dat hangt af van de workshop. Voor sommige workshops is ingewikkelde apparatuur nodig. Die nemen wij vanzelfsprekend altijd meer. Soms hebben we voor workshops plastic afval nodig of karton en potloden. Het is fijn als dat door de school wordt geregeld. Het verzamelen van plastic afval is zelf meestal een leuk en leerzaam project. Een paar weken voor de workshop op school is, gaan leerlingen er al mee aan de slag. Hierdoor leeft de workshop nog meer. Je krijgt overigens altijd van ons ruim van te voren een overzicht van wat wij regelen en wat de school moet regelen. En kom je er niet uit? Bel of mail ons dan even, dan helpen we je.

Kan ik als leerkracht ook zelf iets leren over het geven van techniek workshops in het onderwijs?

Ja zeker! Tijdens onze techniek workshops wordt de eigen leerkracht ook meegenomen in het proces. Het is fijn als de leerkracht van de groep actief betrokken is gedurende de workshop. Daarnaast kunnen wij ook een teamworkshop geven voor alle leerkrachten van een school. Zo leren we jullie wat je allemaal met techniek in de klas kunt en hoe je een inspirerende techniek les kunt geven.